BARDANJOLT-SKADAR-precima u spomen-rekreativna tura, 01 11 2015g. neđelja u 7 30h

Bardanjolt Medova Ljes 2 11 2014 (98)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Oblun svake godine organizuje obilazak važnih mjesta iz crnogorske istorije. Cilj ovih akcija je da se podśećamo da smo potomci jednog naroda koji se vjekovima borio protiv najvećih sila za očuvanje svoje slobode, svojeg slavnog imena i svoje male države. Naroda kome je sloboda važnija od života, koga su i protivnici u ratu poštovali, a neprijatelje nema niti je imao, osim sebe samih!

Naši istorijski svjetionici Joka Baletić, Ljubo Ćupić, Trinaestojulski ustanak, Mojkovačka bitka, Boj na Fundini, Carevom Lazu, Tuđemilu, Cetinje, Obodska štamparija, Svač, ljubav Vladimira i Kosare, Duklja, Budva, Risan, Medun, Oblun… neće dozvoliti da nestanemo.

U nerazumnoj i zaludnjoj opsadi Skadra od oktobra 1912 do aprila 1913 godine na Tarabošu, Bardanjoltu, Brdici, Muselimovoj glavici poginulo je blizu 10 000 Crnogoraca….

U čast i spomen na stradanje predaka na tim padinama izvršićemo uspon na Bardanjolt i pokloniti se njihovim śenima.

Kako je bilo prošlih godina pogledajte na: http://oblun.me/oblun-je-bio-na-bardanjoltu-skadru-medovi-precima-u-spomen/ ili : http://oblun.me/oblun-je-u-nedelju-02-11-2014-g-bio-u-medovi-bardanjoltu/

Nije potrebna kondiciona pripremljenost.

obilazak Skadra ( tvrđava Rozafa, stari grad…).

Oprema: Za Bardanjolt je poželjna planinarska obuća ili jače patike, ponijeti rezervnu majicu i odjeću za grad.

Ponijeti hranu za 1 dan, topli napitak, vodu(1l), sok, suvo voće, slatkiše.

Ova akcija ima poseban edukativni ( upoznavanje sa istorijom, kulturom, geografijom) i zabavni karakter.

Polazak  neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba kod Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: autobus, kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak, srijeda i četvrtak 18 – 19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA I ORGANIZACIJE. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e ( ukupni troškovi akcije 10 eura) i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: grupa vodiča

U Albaniju se ulazi samo sa ličnom kartom – NIJE POTREBAN PASOŠ!

Za đecu je neophodan pasoš i sudski ovjereno punomoćje roditelja( Poželjno je da idu sa roditeljem).

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.