B A R D A NJ O L T – MEDOVA – LjEŠ – SKADAR – precima u spomen – rekreativna tura, 02. 11. 2014. god. neđelja u 6 30h

tarabos 100 godina-gojko (218)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

PK Oblun svake godine organizuje obilazak važnih mjesta crnogorske istorije. Cilj ovih akcija je da se podśećamo da smo potomci jednog naroda koji se vjekovima borio za očuvanje slobode, svojeg slavnog imena i svoje male države.

Prije 98 godina na Badnji dan 1916 godine,  više od 386 dobrovoljaca, koji su iz Amerike pohrlili da brane Crnu Goru od Austrougarske, poginulo je u brodolomu parabroda Brindizi nedaleko od luke Medova-Šenđin u Albaniji.

NVO MMM Podgorica je 2007 i 2008 godine inicirao i organizovao polaganje vijenca u more kod Medove. U grupi tih potomaka i poštovaoca bilo je i nekoliko nas koji smo, po osnivanju Planinarskog kluba Oblun Podgorica, 2012 godine obnovili njegovo obilježavanje.

Prije 101 godinu blizu 10 000 Crnogoraca poginulo je u nerazumnoj i zaludnjoj opsadi Skadra 1912-1913 godine na Tarabošu, Bardanjoltu, Brdici… Istog dana poklanjamo se śenima hiljada crnogorskih ratnika izginulim  na  padinama brda Bardanjolt  1912 i 1913 godine, prilikom oslobađanja Skadra od turske okupacije. Da se ne zaborave!

Oprema: Poželjna je obuća za hodanje po makadamu i asfaltu (patike i sl).

Ponijeti hranu za 1 dan, topli napitak, vodu(1l), sok, suvo voće, slatkiše.

Ova akcija ima poseban edukativni ( upoznavanje sa istorijom, kulturom, geografijom) i zabavni karakter.

Polazak neđelja u 6 30h ispred prostorija kluba kod Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  do 21h. Prijevoz: kombi, autobus.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak, srijeda i četvrtak 18- 19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA I ORGANIZACIJE . Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e ( troškovi oko 10 eura) i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. Vodiči: grupa vodiča

U Albaniju se ulazi samo sa ličnom kartom – NIJE POTREBAN PASOŠ!

Za đecu je neophodan pasoš i sudski ovjereno punomoćje roditelja( Poželjno je da idu sa roditeljem).

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.