Biser Durmitora Prutaš Škrčka i Sušičko j 15 6 2019g. subota 6 30h laka (srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

“Durmitor je najljepša planina svijeta” prof dr. Željko Poljak( 90g), vrhunski alpinist, naučnik, ljekar, književnik, publicist.(popeo većinu planina svijeta, od Prokletija do Anapurne-Himalaji.

“Tu je sve čarobno, zanosno, uzbudljivo, neodoljivo, briljantno do savršenstva. Stamen i uzvišen, iz jednog ugla raskošno gizdav i prkosan u nebeskoj modrini ili među oblacima, iz drugog zrcali dobri, tihi, zamišljeni gospodin.

Ogrlica od čudesnih kanjona Pive, Tare, Sušice, krzno nepreglednih pašnjaka i šumskih lavirinata daju notu suptilnosti, tajanstvenosti. Oštri vrhovi i modra jezera, u kojima se čas stidljivo, a nekad zorno ogledaju, su tajne odaje te čudesne ljepote. Zalazak u njih je vrhunac krešenda ośetila, vizuelno-mirisno-zvučna euforija.

Ova akcija je sublimacija i esencija, šlag na torti svih tura Durmitora.

I riječ ako se doda, naruži ga, a tomovi opisa ni dotaći ne mogu tu ljepotu.”  Z. S. M.

Čini se da u tekstu uljepšavamo, a kad ga pročitate poslije akcije shvatićete nemuštost i suvoparnost riječi.

Vrijeme uspona 1 (2)h, silaska 3 30h. Uspon 300( 500)m, silazak 1000m.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: staza livadama, šumom, pored jezera bez stmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća (  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, kačket, kapa, rukavice, kišna kabanica),  preobuku na planini i zaštitu od sunca( naočare, krema).

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu (1-1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota  u 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, bus.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz preko puta Bazara iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 8e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.