Bjelasica Crna glava Pešića jezero 23 9 2018g. 8h neđelja srednja( laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Bjelasica je najpitomija crnogorska planina iako jedina iznikla iz vatre i pepela… Ogrnuta krznom tajnovitih šuma i prašuma, jednako je zanosna prekrivena zelenom čojom ili šarenom tunikom jeseni, sa velom ili šeširom od oblaka na glavi. Jednako uživamo u njenim šumovitim njedrima, na zelenim Zekovoj( 2117mnm) i najvišoj Crnoj( 2139mnm) glavi i pokraj modrih Ursulovačkog i Pešića jezera.

Borovnice, pečurke, prostranstva livada, šuma i plavetnog neba uče i liječe.

Ukupna visinska razlika 650( 850)m, vrijeme uspona 2 30(3)h           Teren: makadamski put, šuma, livade blagim padinama. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost: srednja( minimalna).

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: planinarske cipele( nijesu neophodne), jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, rukavice, kapa, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi, majica dvije za preobuku)…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1-1,5l), suvo voće, slatkiše, topli napitak.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-6e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.