Bjelasica Lica Lumer Goleš Biogradsko jezero 15 9 2019g. 7 30h neđelja laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Bjelasica je div širokih, blagih, travnatih pleća, ogrnut krznom beskrajnih, tajnovitih šuma, sa više umiljatih glava( vrhova) i zanosnih očiju( modrih jezera) Jednako je neodoljiva prekrivena sniježnom bjelinom, zelenom čojom ili šarenom tunikom proljeća, sa velom ili šeširom od oblaka na glavi.

Smaragdna kapljica ušuškana u čarobnoj šumi, što razigrava i omamljuje sunčeve zrake i, sa dlana umiljatog diva, iskricama svjedoči Svemiru o ljepoti, zove se Biogradsko jezero.

Prašuma Biogradska gora sa Biogradskim jezerom je najstariji nacionalni park u Evropi.

Opuštenom šetnjom blago zatalasanim šumama i livadama spokoja penjemo se na Lica( 1893mnm), a onda silazimo u katun Goleš i na Biogradsko jezero.

Oni koji ne žele ići na vrh prošetaće Kolašinom i oko Biogradskog jezera.

Visinska razlika 700( 350, 100)m, vrijeme uspona 2 30(2, 1)h.

Teren: makadamski put, šuma, livade blagim padinama. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost: srednja( minimalna).

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: planinarske cipele( nijesu neophodne), jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, rukavice, kapa, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi, majica dvije za preobuku)…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše,

Polazak neđelja  7 30h ( doći 10-ak minuta ranije) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-8e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodiči: Zoran S. Mirotić i Nataša Bojanović

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.