Velež, Crvanj BiH 15-17 09 2017g. srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Velež je krečnjačka planina u Hercegovini, istočno od Mostara i rijeke Neretve, zapadno od Nevesinjskog polja. U davnoj prošlosti na njemu je bilo kultno svetilište slavenskog boga Velesa po kome je dobio ime. Ima oblik zaobljenog luka dugog 25 km sa vrhovima Brasina, Bubreg, Teleća Lastva, Jaram, Mali Botin i najviši Botin (1965 mnm). Crvanj je planina u Istočnoj Hercegovini omeđena sa śevera Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a sa istoka prelijepom visoravni Morine nazvanu evropski Tibet. Osamljen, odśečen od suśednih planinskih lanaca pruža se od śevera ka jugu. Nqajviši vrh je Zimomor (1921 mnm).

Saznaj više…

Bioč Vrsta neđelja 10 08 2017 g. teška(srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Bioč-Maglić-Volujak, božanstveni masiv na śeverozapadu Crne Gore rijetko je pośećen, iako osvoji svakog ko jednom kroči u njega. Očaravajući predjeli, ukrštanje i preplitanje visokih vrhova, ledničkih dolina i jezera, raznovrsna flora i fauna. U ovim predjelima iskonske čistote i apsolutne slobode, u čovjeka se trajno ugradi svjetlost i toplina, što ozari pri podśećanju ili povratku. Ovog puta popećemo Veliki Bioč ( 2321mnm), sa kojih se vide veličanstveni kanjon Pive, Pivsko i smaragdno Mratinjsko jezero.

Saznaj više…

Prokletije Bjelič Đesljes Špina Bukur 1. i(ili) 2.9.2017g.subota 4h teška(srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Boravak u Alpima Balkana je prvorazredna vizuelna i planinarska poslastica. Tu je sve neodoljivo da već prvi susret ostavi bez daha, opčini za cio život. Bistre razigrane rijeke skakuću niz stiješnjene, ušuškane doline čiji raznobojni šumski ogrtač razgrću sivi krečnjački bodeži i paraju nebo. Popeti se treba na njihove vrhove, iznad nadanja i mašte i sagledati sebe odozgo. Između Kolate i Rosita, najviših u Crnoj Gori, u kolo se uhvatili Špina Bukur( Lijepa leđa 2460mnm), Đesljes( 2446mnm), Špina Rosit. Do Gusinja idemo preko Božaja, kroz kanjon Cijevne. Umjesto na vrhove možete u obilazak katuna, Alipašinih izvora, Gusinja, Grebaje…

Saznaj više…

Hajla Ahmica 25-27 08 2017g. laka (rekreativna, srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Na krajnjem śeveroistoku Prokletija, na granici Crne Gore i Kosova, oivičena dolinom Ibra i Rugovskom klisurom, okićena tepisima planinskog cvijeća, borovnica, nepreglednom crnogoričnom i mješovitom šumom, uzdiže se jedna od njihovih najljepših planina, zorna Hajla. Śeverna strana grebena je gola, stjenovita i vertikalna. Brojni izvori od nezaboravnog Vrela Ibra do najviše Biser vode, mnoštvo potoka i rijeka, kompletiraju njenu zanosnu krasotu. Pogledajte: http://oblun.me/oblun-je-od-7-9-08-2015-g-bio-na-hajli-ahmici-rusoliji/

Saznaj više…

Komovi-Vasojevićki Kom subota 19 08 2017 g. u 6 30h, laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Komovi su jedna od najljepših i najpoželjenijih crnogorskih planina na kojoj možete sresti planinare iz cijelog svijeta. Vasojevićki kom je ljepotan sa izvanrednim pogledom na većinu crnogorskih planina, Prokletije i planine Kosova, Albanije, Srbije. Pristup, uspon, vidik po ugodnom vremenu i dobrim uslovima na manje iskusne planinare najčešće ostave utisak koji se ne zaboravlja. Travnatom stazom prošaranom rijetkim kamenjem od etno katuna Štavna vodi uspon na Vasojevićki kom( 2461mnm), najlakši i najljepši.

Saznaj više…

Makedonija, Dešat-Velivar 12 13 08 2017. g. srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Boravak u Makedoniji zemlji sunca, planina, jezera, igre i pjesme za crnogorskog čovjeka je rijedak praznik iz koga nerado izlazi i dugo ga pamti. Ovog puta u akciji koju organizuje Planinarsko društvo Transverzalec sa mnoštvom planinara iz Makedonije popećemo jednu od najljepših makedonskih planina u blizini Mavrovskog jezera Dešat i njen najviši vrh Velivar( 2373mnm). Obići ćemo Skoplje i mnogo prelijepih mjesta.

Saznaj više…