Vrsuta i Maslinijada, subota 25 11 2017g. 07 30h srednje teška (rekreativna) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… „ Oj Vrsuto goro velja U teb` trava do koljena…“ Upoznavanje pjesmom ovjenčane planine Vrsute( 1183mnm), prekrasne Crmnice, trase stare pruge i Tuđemila na kojima je Crna Gora stekla nezavisnost 1042.god. Prijatno vrijeme, dobra staza i čudesan pogled sa vrha obojen plavetnilom mora, neba, jezera, planina…

Saznaj više…

Novoselje Velji Kosmač Ograđenica Drobni p subota 18 11 2017g. u 7h laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Jedna od rjeđe obilaženih dionica Primorsko Planinske Transferzale Orjen-Lovćen-Rumija i uspon na vidikovce što u panoramu spreme Albaniju i Korčulu. Obilje svjetlosti, plavetnilo mora i neba, crkve, manastiri, paštrovska sela, kontrasti božjih i ljudskih djela, nijesu mađioničarski trikovi ni iluzije, već nagrada poklonicima… Uspon na Velji Kosmač( 881mnm) i Strimnju( 852mnm) će iz nas izvući višak energije, podśećanja radi da se za ljepotu valja potruditi. Do mora i Svetog Stefana se spuštamo plemenskom stazom potreba( ko žudi za već viđenim ili preporučenim imaće vodiča i na toj stazi).

Saznaj više…

Vojnik 04 11 2017g. subota u 7h – srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Vojnik, iako ne spada u visoke planine( 1997mnm) zbog centralnog položaja, veličine, ljepote, bogatstva flore i faune, geomorfologije, vidika zaslužuje mnogo viši čin. Građu Vojnika čine jurski i kredni krečnjaci i dolomiti. Izuzetno su lijepi brojni stjenoviti vrhovi, impozantne vertikale, klekovi lavirinti na śevernoj strani. U uvalama su se nekada formirali lednici od kojih su se najveći spuštali u rijeku Komarnicu. Posebna vrijednost Vojnika je pogled sa vrha na sve crnogorske i planine okolnih zemalja. U jesen njegove boje su očaravajuće.

Saznaj više…

Orlojevac Stožac Kapetanovo Manito jezero 05 11 2017g. neđelja 7h rekreativna( laka, srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Zelena prostranstva Lukavice, modra Trebiješko(Kapetanovo), Manito( Brnjičko) jezero i vrhovi što se nad njima izdižu raj su za izletnike, planinare, alpiniste različitih afiniteta i nivoa kondicione spremnosti. Predjeli za savršen odmor i uspone na više desetina vrhova izuzetnih planina( Kapa Moračka, Maganik, Žurimi, Lola, Stožac…) pa ih planinari pośećuju nekoliko puta godišnje. Planinarske akcije našeg kluba se sastoje iz nekoliko etapa, ili uspona na više vrhova pa “sa tog stola” svako uzme što nije probao, što mu odgovara i koliko može ponijeti, tj. kako se dogovorimo.

Saznaj više…

Vrmac iz više uglova sv. Ilija, Velji vrh 29 10 2017g. neđelja u 7h rekreativna( laka, srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Vrmac je planina koju su nazvali pješački raj. Ona je raj i za oči, dušu… Akciju, planinu, predjele ako nijeste zapamtili, na njima nijeste ni bili. Oblun ture ispuni planinarenjem, legendama, geografijom, iznenađenjima…i svi uživaju. Karakteristika ove jedinstvene akcije je ukrštanje nekoliko staza i dva najviša vrha Vrmca sv Ilija(765m) i Velji vrh(712m) za učesnike različitih nivoa kondicione pripremljenosti pa svak bira svoju kombinaciju uspona i silaska: I grupa kreće iz Stoliva ili Prčanja, penje sv Iliju (najviši vrh) obilazi G Lastvu i Lepetane, II-kreće… A viđećemo još mnogo toga.

Saznaj više…

Sinjajevina – Veliki Starac, Mali Pećarac 22 10 2017g. neđelja u 7h – laka(srednje) teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više… Hodanje Sinja(je)vinom, najprostranijom crnogorskom planinom, njenim pozlaćenim, bajkovitim predjelima opčinjava i smiruje. Različiti su putevi gospodnji, a najljepši oni kojima se rjeđe ide. Ovog puta idemo iz Boana, pitoresknog, usnulog centra Uskoka. Dok većina bude odmarala na bližem Velikom Starcu ( 2022mnm) spremniji i uporniji će produžiti i na Mali Pećarac( 1944mnm). S jedne strane mjesečevi krateri Starca, sa druge zatalasana visoravan, na trećoj goropadni vrhovi Torne, Gradišta i Jablanovog vrha na istoku.

Saznaj više…