Brajići Goli vrh Rustovo Sv Stefan neđelja 21 10 2018g. u 8h  laka tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Jedna od najljepših i najlakših dionica Primorsko Planinske Transferzale  Orjen- Lovćen-Rumija sa bajkovitim pogledom na Budvansku rivijeru, prava je poslastica za ljude koji uživaju u opuštenoj šetnji. Obilje svjetlosti, plavetnilo mora i neba, fantastični pejsaži, dvije tvrđave, tri manastira Ograđenica, Rustovo i  Praskvica, vodopadi, paštrovačka sela čine ovu akciju kultnom…

Tu su dvije kontrolne tačke PPT, na Kosmaču i Ograđenici sa kutijom i pečatom. Penjemo se na Goli vrh( 1087mnm), vanredni vidikovac na morsko zaleđe i kontinentalni dio sa Skadarskim jezerom i Podgoricom sve do Durmitora i Komova. Do manastira Praskvica se spuštamo predivnim Jegorovim putem, učimo legende stare i nove, posmatramo vodopade, idemo do Svetog Stefana. http://www.oblun.me/oblun-je-u-subotu-06-02-2016-g-bio-na-pastrovackoj-gori/

 

Ukupna visinska razlika +150m-850m, ukupna dužina 12(14) km ukupno vrijeme hodanja ( dosta pauza) 5,5h.

 

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Teren:  Dobra široka staza vodi stalno naniže, povremeno kroz šumu, malog nagiba. Nema strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: poželjne planinarske cipele ( mogu i patike debljeg đona), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8 h ispred prostorija Kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, bus.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.

O bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.