Brotnjik Maglić 4 3 2017g. subota u 7 30h srednja( teška) tura  

brotnjik 29 01 11 (92)

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Brotnjik je jedna od omiljenih podgoričkih planina čiji snjegovi bdiju nad zbivanjima u Njegoševoj i Ulici Slobode. Njegov pečat krasili su i prvi podgorički soliteri. Na uspon idemo iz dva smjera, sa visoravni Radovče, udaljene 35 km od Podgorice i iz kanjona Morače.

Sa vrha Maglić(1559mnm) je predivan pogled na Prekornicu, Maganik, Kamenik, Bjelasicu, Komove, Kučke planine, Prokletije śevernu i srednju Albaniju, Skadarski basen, Skadar, Rumiju, Lovćen, Orjen, Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Podgoricu, Danilovgrad, Garač, Katunsku površ…

Ukupna visinska  razlika 750( 1450)m, vrijeme uspona 2 30( 4 30)h, pauza na vrhu je najmanje 30 min, a silazak je zajednički na Radovče 2h.

Teren: Dobre stočarske staze u kršu uglavnom čistinom ili rijetkom šumom, malog nagiba, bez teških i opasnih mjesta.

Potrebna je prosječna( dobra) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: duboke planinarske cipele( ko nema može i cipele ili patike tvrđeg đona) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

 

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 7 30 h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 18h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto, olakšavate organizaciju i smanjujete troškove.

Prijave porukama i preko fejsbuka se ne primaju.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.