Brotnjik Živa Ćosak 2 5 2019g. četvrtak u 8h rekreativna srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Brotnjik je jedna od omiljenih podgoričkih planina čiji snjegovi bdiju nad zbivanjima u Njegoševoj i Ulici Slobode. Najjužniji, najniži vrh i najljepši vidikovac na njegovom grebenu je Živa (1089mnm). Sa vrha je predivan pogled na Skadarsko-Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Podgoricu, Danilovgrad, Skadar i Veliko blato, Kučke pl I Prokletije, Rumiju, Lovćen, Orjen…

Na uspon I grupa ide iz Stijene( 400mnm), a na  visoravni Kopilje( 750mnm) se sastaje sa II grupom odakle se izvodi uspon do vrha.

Ukupna visinska  razlika 700( 340)m, vrijeme uspona 2 30( 1)h, pauza na vrhu je najmanje 30 min, a silazak je zajednički na Kopilje 1h.

Teren: makadam i dobre stočarske staze u kršu uglavnom čistinom ili rijetkom šumom, malog nagiba, bez teških i opasnih mjesta.

Potrebna je prosječna( minimalna) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema: duboke planinarske cipele( ko nema može i cipele ili patike tvrđeg đona) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

 Polazak četvrtak u 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 16h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na tel 067 813 813; 069 156 064.

Vodiči: Dejan Jovićević i Zoran S Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.