Busovnik 2 1 2019g. srijeda 10h rekreativna tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Jedan od najljepših panoramskih pogleda na Podgoricu je sa Busovnika( 624mnm), planine što se ispriječila između Komana i Lješanske nahije. U pauzi praznične euforije treba se izmaći od obilja hrane, pića i buke, očistiti tijelo i duh pred narednu rundu ili posao. Planina u neposrednoj okolini grada je idealna za to.

Prelijep je pogled na Lješansku nahiju, Zetsko-Bjelopavlićku i Skadarsku ravnicu, Skadarsko jezero, Rumiju i Lovćen, Skadar, Podgoricu i Danilovgrad, Prokletije, Kučke pl, Prekornicu, Ostroške grede, Garač, Njegoš i Goliju.

Obilazimo selo Krusi ( 300mnm) u kome se odigrala čuvena bitka 1796 god. Otvorenom, blagom stazom u kršu, za 1 15h se penjemo na Varin vrh.

Turu možemo produžiti usponom na još neki vrh.

Ukupna visinska razlika 300m, dužina 3km, vrijeme uspona 1 15h, povratka 45min. Potrebna minimalna kondiciona pripremljenost.

Teren: staza u kršu.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Planinarske cipele ( tvrđeg đona): višeslojna odjeća, tanka jakna, “duks”,  zaštita od vjetra i kiše (kačket ili šešir, dugi rukavi), par majica za preobuku na planini.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu, topli napitak(0,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji. Obići ćemo spomenik bitke na Krusima.

Polazak srijeda u 10h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 14h.
Prijevoz: sopstveno auto, biciklo.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo

Nema akontacije.

Vodič Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.