Čvrsnica Vran Kravica Međugorje-BiH – 8, 9 i 10 07 2016g. srednja (teška) tura

vilinac_plocno__85_-1518-1200-800-90-wm-right_bottom-100-watermarkpng

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Petak  08 07 2016g. u 16h polazak. Dolazak u Blidinje oko 21h i smještaj u planinarskom domu.

Subota 09 07 2016g u 06h    uspon na Čvrsnicu – Pločno( 2228mnm)

Čvrsnica je najviša u Hercegovini i jedna od najljepših planina u BiH. Smještena u śevernom dijelu Hercegovine u opštinama: Posušje, Jablanica i Mostar, a sastavni dio Parka prirode Blidinje. Dvije su legendarne osobe vezane ovaj divni Park prirode: Mijat  Tomić (hajduk iz narodnih priča) koji je štiti od zuluma i nasilja, a druga je Diva Grabovčeva, mučenica i djevica 17. st. u čiju se čast svake godine organizuje hodočašćе.

 Čvrsnica leži između kanjona Neretve na istoku, Dugog polja na zapadu, Doljanke na śeveru i Drežanke na jugu. Čvrsnicu sačinjava skup nekoliko visoravni i grebena, koji su rastavljeni dubokim dolinama Neretvinih pritoka. Najviši vrh je Pločno.

Ukupna visinska razlika 1050m, ukupna dužina 17km, vrijeme uspona 4h, povratka 3 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: Staza u borovoj šumi, trava-kamen, u završnom dijelu dosta sipara.

Potrebna je dobra kondicija.

 

Neđelja 10 07 2016g u 7h    uspon na Vran-Veliki Vran( 2074mnm)

Vran planina diže se iznad Dugog polja na suprotnu stranu od Čvrsnice. Okružen je Dugim poljem (1187 m) i Blidinjskim jezerom, Dragajicom, Baćinom, Kedžarom  i Trebiševom. Sjeverozapadno je planina Ljubuša. Proteže se od jugozapada prema sjeveroistoku. Ima oblik jednostavnog čunja i nije toliko razvedena. Strane su ravne i pločaste, a u unutrašnjosti ponegdje zatičemo ravne i okomite stijene. Građen je od vapnenaca i dolomita. Ime Vran planine povezuje se s tamnim izgledom planine kada se gleda iz Polja dok pastirske priče kažu da je Vran dobio ime po jatima vrana koje su nastanjivale podnožje ove planine.03

Ukupna visinska razlika 780m, ukupna dužina 9km, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: Staza u šumi, trava-kamen.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Oprema: vreća za spavanje, hrana, voda, baterijska lampa, topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

U polasku obilazimo čuveni most na Neretvi, a u neđelju u povratku Kravicu i Međugorje.

 Polazak petak u 16h, ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu,  neđelja oko 22h.

Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19 – 20h, najkasnije do srijede, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.