Durmitor-Memorijal D.Jauković-Bobotov Kuk, 13 14 07 2016g. srednja tura

 

Durmitor-Bobotov-kuk-0715034

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Istaknuti revolucionar, istoričar, politički radnik, general-potpukovnik, narodni heroj Danilo Jauković umro je 9.jula 1977g. podno Bobotovog Kuka, na planinarskom pohodulobode. Četiri dana poslije 13. jula 1977g. na Dan ustanka crnogorskog naroda, organizovan je 1. memorijal “Danilo Jauković”, uspon na Bobotov kuk, najviši vrh Durmitora, u spomen na herojski marš koji je 1943g, teško ranjen izveo od Sutjeske do Durmitora. Memorijal je nakon 32-e godišnjice ukinut. Međutim, grupa planinarskih entuzijasta iz nekoliko planinarskih klubova, uprkos protivljenju nadležnih institucija, nastavila je sa njegovim održavanjem i poslije 3 godine Memorijal Danilo Jauković je ponovo postao zvaničan. Ovo će biti 39. po redu.

Akcija je planirana kao dvodnevno kampovanje (ili spavanje u privatnom smještaju na Žabljaku) ili kao jednodnevna tura u četvrtak.

Po dogovoru zavisno  od broja prijavljenih biće organizovan transport učesnika do Dobrog dola oba dana.

 

Srijeda – 13 07 u 16:30h – Grupa koja kampuje  polazi iz Podgorice preko Nikšića do Dobrog dola ( 1700m). Pravljenje kampa i spremanje do 20h.

Odmor  uz logorsku vatru i druženje do 24h.
Četvrtak – 14 07 u 08h –srednje teška tura

Dolazak grupe iz Podgorice i zajednički polazak na uspon.

I grupa: Bobotov kuk (2522m),  Dobri do (1750m) –  Zeleni vir (2030m) – Velika Previja (2,351m) – Bobotov kuk (2,522m) – Dobri do (1750m) do 16h.

Ukupna visinska razlika 800m, a dužina 8km, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Povratak  u Dobri do 16h. Odmor  uz logorsku vatru ili povratak kući.

 

Teren: Travnate padine prošarane kamenjem mjestimično kamenite i povremeno strme i do 50% (na Bobotovom kuku đe je na završnom usponu zbog strmog terena postavljena sajla). Ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

II grupa – ( eventualno) – Prutaš, Šljeme, Škrčka jezera… po želji i dogovoru.

 

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator( ukoliko ga nemate, prilikom prijave u klubu ćemo pokušati obezbijediti smještaj kod ostalih učesnika), rezervnu odjeću za 2 dana, pribor za ličnu higijenu. Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak srijeda 16h, četvrtak u 06h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 21h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Napomena: Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19 – 20h, najkasnije do utorka  veče. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: grupa vodiča

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.