Durmitor (Memorijal D. Jauković) Ljubišnja- tro, dvo (jednodnevna) 13, 14, 15 07 2018g. srednja tura

 Oblun. Planinarenje i nešto više…

Memorijalni uspon “Danilo Jauković” izvodi se u spomen na herojski marš koji je jula 1943. godine od Sutjeske do Durmitora teško ranjen izveo istaknuti revolucionar, istoričar, general-potpukovnik, narodni heroj Danilo Jauković. Na planinarskom pohodu Transferzala Slobode 9.jula 1977g. umro je na istoj toj stazi. Prvi memorijalni uspon je organizovan samo četiri dana poslije 13. jula 1977g. na Dan ustanka crnogorskog naroda. Memorijal Danilo Jauković, uspon na najviši vrh Durmitora Bobotov kuk( 2523mnm) će se održati 41. put.

Akciju organizujemo kao jednodnevnu i trodnevnu.

 • Jednodnevna akcija subota 14 07 2018g. uspon na Bobotov kuk (2523mnm)  6h- polazak iz Podgorice, 8h- polazak na uspon, 15h- zajednički ručak, 19h- povratak u Podgoricu

Ukupna visinska razlika 800m, a dužina 8km, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Teren: Travnate padine prošarane kamenjem mjestimično kamenite i povremeno strme i do 50% (na Bobotovom kuku na završnom usponu se pridržava za sajlu). Ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

 • Dvodnevna akcija i ( ili) trodnevna –  kampovanje (ili spavanje u privatnom smještaju)

Petak – 13 07 polazak u ranim popodnevnim satima

Subota – 14 07 uspon na Bobotov kuk (2523mnm)

Neđelja – 15 07 uspon na Ljubišnju (Dernjačišta 2238mnm) –srednje teška tura

Ukupna visinska razlika 1100( 700)m, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h.

Teren: Travnate padine prošarane šumom bora krivulja, makadam bez strmih i opasnih mjesta.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

 Oprema: Spavanje u privatnom smještaju ili kampovanje. Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator( ukoliko ga nemate, prilikom prijave u klubu ćemo pokušati obezbijediti smještaj kod ostalih učesnika), rezervnu odjeću za 2,3 dana, pribor za ličnu higijenu. Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Na pojedinačne uspone ponijeti nešto lake hrane, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak ispred prostorija kluba po dogovoru.

Povratak u Podgoricu oko 20h.

Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo. 

Akontacija 6 (8e- za obezbjeđenje transporta) je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku( u datoteci ili bilješkama).

Vodiči: grupa vodiča

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.