Durmitor Bobotov Kuk Ljubišnja- tro (jednodnevna) 21 23 07 2017g. srednja tura

 

???????????????????????????????

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Uspon na Ljubišnju(Dernjačišta 2238mnm) i Bobotov kuk( 2522mnm) je planiran da se održi u okviru Memorijala “Danilo Jauković” koji se odvija na Dan ustanka crnogorskog  naroda 13. jula počev od 1977g. u spomen na herojski marš što ga je jula 1943. godine od Sutjeske do Durmitora, teško ranjen izveo istaknuti  revolucionar, istoričar, general-potpukovnik, narodni heroj Danilo Jauković.  Sa zadovoljstvom i ponosom decenijama učestvujemo na Memorijalu, ali ako ga organizator opet odloži,  PK Oblun će uspon na najviši vrh Durmitora Bobotov kuk( 2522mnm) održati samostalno.

Akcija je planirana kao trodnevno kampovanje (ili spavanje u privatnom smještaju) ili kao jednodnevna tura u neđelju.

Petak – 21 07 popodne polazak za Pljevlja.

Subota – 22 07 uspon na Ljubišnju(Dernjačišta 2238mnm) –srednje teška(eventualno laka) tura

Ukupna visinska razlika 1100m, vrijeme uspona 3 30h, povratka 2 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Neđelja – 23 07 uspon na Bobotov kuk (2522mnm)

Ukupna visinska razlika 800m, a dužina 8km, vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: Travnate padine prošarane kamenjem mjestimično kamenite i povremeno strme i do 50% (na Bobotovom kuku na završnom usponu se pridržava za sajlu). Ne preporučuje se onima koji imaju strah od visine.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Za kampovanje svaki učesnik treba da obezbijedi: vreću, podmetač, šator( ukoliko ga nemate, prilikom prijave u klubu ćemo pokušati obezbijediti smještaj kod ostalih učesnika), rezervnu odjeću za 2,3 dana, pribor za ličnu higijenu. Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Na pojedinačne uspone ponijeti nešto lake hrane, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak ispred prostorija kluba po dogovoru.

Povratak u Podgoricu  oko 21h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda ii četvrtak 19 – 20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: grupa vodiča

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.