Durmitor Minin bogaz, Bandijerna 10 12 2016g. subota 6 30h laka srednje teška tura

durmitor-bandijerna-minin-bogaz-12-07-2014-167 durmitor-obla-gl-rbatina-kobilja-gl-glave-zuta-greda-minin-bogaz-20-21-08-11-132

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Izuzetna rijetkost je da sredinom decembra Durmitor još nije ogrnuo bijeli pokrivač. Jedan od najljepših i najuzbudljivijih vrhova Durmitora je Minin Bogaz( 2387mnm). Blizina i sličnost sa najvišim, ne umanjuju mu atraktivnost, naprotiv. Rijetko pośećen, izdvojen, kao šilo koje se zabija u plavetnilo ili nebeske jastuke, nadahnjuje raskošnom ljepom izgleda i pogleda. Neće nam reći ništa, dok ne ośetimo njegovu moć.

Uspon na Bandijernu( 2409mnm) je laka tura, jer se startuje sa 1907mnm, a popeti se na tu visinu u decembru je rijetkost i privilegija.

Ukupna visinska razlika 450(800)m, a dužina 6(8)km, vrijeme uspona 2 30(3 30)h, povratka 2( 2 30)h.

 

Potrebna je minimalna ( srednja) kondiciona pripremljenost.

Teren: Travnate padine prošarane kamenjem, završni uspon na Minin Bogaz strm, ali osiguran i bezbjedan.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.