Durmitor  Savin Kuk  17 2 2018g. subota u 7h srednja( laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Najpristupačniji vrh na Durmitoru Savin Kuk( 2313mnm) sa poznatim skijalištem  je naš novi zimski uspon.

Osunčanom ski stazom penjemo se pored skijaša, dok nas sunce sa istoka grije. Na vrhu uživamo u pogledu na veličanstvene vrhove Durmitora, Sinjajevinu i većinu crnogorskih planina…

Ovako http://www.oblun.me/oblun-je-u-subotu-25-03-2017-g-bio-na-sljemenu-durmitor/

Ukupna visinska razlika na stazi je oko 750(400)m, a dužina 7(4) km( ako se iskoristi žičara).

Za oko 3h se stiže  do vrha, odmaramo najmanje 30 min. Silazak za 2h. Teren: snijeg, led. Nema strmih i opasnih mjesta.

Neophodna je srednja(minimalna) kondiciona pripremljenost.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, cepin, dereze( nijesu neophodne-imamo nekoliko u klubu), gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu i topli napitak(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 20h.
Prijevoz: bus, kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije visine i stanja snijega!

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h  Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak, uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodič Zoran S. Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.