Garač 11 3 2018g. neđelja u 7h srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planina Garač, što se kao kupa izdiže iz Bjelopavlićke ravnice, izgledom i kratkotrajnom bijelom sniježnom kapom pomalo liči na afričkog diva, pa je od milošte nazvan “crnogorski Kilimanjaro”.

Solidna pastirska staza prolazi kroz kamenjar, ostatke makije i listopadne šume, što su često žrtve požara, zaklonjena je od śevernog vjetra sve do vrha Milunova Bobija (1436m). Popećemo i Kaluđerovu Bobiju.

Sa vrha je predivan pogled na nepregledno katunsko kraško gorje, na skoro sve planine Crne Gore i albanske Prokletije, na gradove Nikšić, Danilovgrad, Podgoricu, Skadar, Oblun, Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Skadarsko jezero.

Teren: šumska staza, livade, krš.  Nema strmih i opasnih mjesta.

Ukupna visinska razlika 700m dužina 3,7km, vrijeme uspona 2 30h, silaska 2h. Zadržavanje na vrhu po želji i dogovoru min 30min.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7h ispred prostorija kluba ispred Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  do 16h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda, četvrtak petak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813 ili  069 156 064.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-2e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.