Garač  12 11 2016g. subota u 08h srednja tura

decic-27-12-2014-24

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planina Garač, što se kao kupa izdiže iz Bjelopavlićke ravnice, izgledom i kratkotrajnom bijelom sniježnom kapom pomalo liči na afričkog diva, pa je od milošte nazvan “crnogorski Kilimanjaro”.

Solidna pastirska staza prolazi kroz kamenjar, ostatke makije i listopadne šume, česte žrtve požara, zaklonjena je od śevernog vjetra sve do vrha Milunova Bobija (1436m).

Sa vrha je predivan pogled na nepregledno katunsko kraško gorje, na skoro sve planine Crne Gore i albanske Prokletije, na gradove Nikšić, Danilovgrad, Podgoricu, Skadar, Oblun, Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu, Skadarsko jezero.

Teren: šumska staza, livade, krš.  Nema strmih i opasnih mjesta.

Ukupna visinska razlika 700 m dužina 3,7km, vrijeme uspona 2 30h, silaska 2h. Zadržavanje na vrhu po želji i dogovoru min 30min.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak u subotu u 8h ispred prostorija kluba uispred Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  do 16h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19  NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 3e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.