Golija 6 10 2019g. neđelja 7h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Golija, prelijepa planina, raznovrsnih oblika reljefa, centralno-zapadne Crne Gore prostire se od periferije Nikšića u pravcu śeverozapada, do granice sa BiH u blizini Gacka. U nižim i srednjim djelovima obrasla je raznovrsnom šumom, a njene čiste svijetlosive krečnjačko-dolomitne stijene i vrhovi iznad 1700mnm djeluju impozantno. Najviši vrhovi Golija( 1942mnm) i Čardak(1935mnm) su prava poslastica.

Teren: makadam, staza u travi, kamenu, bez teških i opasnih mjesta.

Ukupna visinska razlika 900m.

Uspon traje oko 3 30h, boravak na vrhu 1h, silazak 2 30h.

Kondiciona pripremljenost srednja.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba u utorak i četvrtak 19- 20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

 

Akontacija-7e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.