Golija Pešter meandri Uvca pećine bjeloglavi sup 21 i 22 04 2017g. laka tura

kanjon1

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Balkanski Sibir-Peštersku visoravan, krov Srbije-Goliju i srpski Kolorado-kanjon Uvca obići ćemo ovog vikenda. Posmatraćemo bjeloglavog supa…

Golija je jedna od najljepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji koju je MAB/UNESCO  proglasio za rezervat biosfere “Golija-Studenica”. Prostire se 32 km u obliku latiničnog slova S izmedju Ibra, Moravice, Peštera i Radočela.

Popećemo njen najviši vrh Jankov kamen(1833m ).

Specijalni rezervat prirode Uvac obuhvata meandre istoimene rijeke, pećinski sistem, staništa bjeloglavog supa…

Na 350 metara visokim liticama, kanjona koji je uśekla rijeka Uvac,  obitava 300 jedinki bjeloglavog supa, rijetke vrste ogromnog orla lešinara, ptice koja krasi grb Srbije, raspona krila do 3m, prosječne težine 8-9kg. Sa tih vidikovaca, do kojih dolazimo laganim pješačenjem, sе pruža fantastičan pogled na kao zmija vijugave meandre Uvca, Peštersku visoravan, Zlatar, Javor, Ozren.

Pešter, nepregledna polja, blago zatalasane travnate padine, brježuljci, šumarci u bilo koje doba dana i godine zadivljuju bojama, ośećanjem beskrajnosti.

U neposrednoj blizini gradića Sjenice, krije se pećinski sistem dug preko 6 hiljada metara, sačinjen od više speleoloških objekata povezanih kanalima. Istražene su dvije pećine i jedna jama. Ledena( u koju se može ući čamcem) i Ušačka pećina ukrašene su izuzezno lijepim i raznovrsnim nakitom. Ušačka pećina je vrlo pristupačna, a sastoji se od ogromnih dvorana, širokih i visokih hodnika u kojima ne možete ośetiti klaustrofobiju.

Ukupna visinska razlika 300-600m( po želji) vrijeme uspona 1-2h, silaska 1-1 30h.

Teren:, vrlo blage travnate padine, šumska staza. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Nije potrebna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 6h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu, neđelja   do 21h.
Prijevoz: kombi, auto.

Smještaj u privatnim vilama ili hotelu 5-8e.

Ukupni troškovi biće 20 do 30e zavisno od broja učesnika, vrste prijevoza, smještaja…

Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA 20 04. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija(za obezbjeđenje transporta i smještaja) je 15e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.