Hajla 5-7 07 2019g. laka (srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na krajnjem śeveroistoku Prokletija, na granici Crne Gore i Kosova, oivičena dolinom Ibra i Rugovskom klisurom, okićena tepisima planinskog cvijeća, nepreglednom crnogoričnom i mješovitom šumom, uzdiže se planina Hajla. Śeverna strana grebena je gola, stjenovita i vertikalna, južna na kosovskoj strani travnata. Brojni izvori, potoci i rijeke kompletiraju njenu zanosnu ljepotu. 

Pozvani smo, da sa brojnim klubovima iz regiona, učestvujemo u proslavi Psk Hajla Rožaje na Hajli (proglas sa fejsbuka):

„Poštovani, prijatelji i planinari.

Program aktivnosti proslave jubileja 10 godina planinarskog doma Grope – Hajla 2009-2019

05.07
Dolazak gostiju od 16 do 22 časa

-Iz pravca Bandzova može se doci malim autom do Bandzova a zatim pešice do Gropa (45 minuta hoda)

 • Iz Rozaja će imati direktno kamion i džipovi do pl. Doma Grope.

06.07

-U 9h. Uspon na Hajlu i povratak preko Biser vode.
-U 15 h. ručak za sve goste
-U 17 h svečani program druzenje do ponoći

07.07
-Uspon na Hajlu za goste koji nisu išli u Subotu.

-Spavanje je u domu i satorskom naselju ispred planinarskog doma”…

Oprema: Odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu. Vreća za spavanje ili posteljina ( muškarci i šator i podmetač).

Na uspon duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u domu).

Polazak  po dogovoru  petak ili subota do 12h

Povratak u Podgoricu  neđelja do 20h

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Smještaj: Planinarski dom Grope ( 1925mnm) sa dnevnim boravkom i kuhinjom ili u šatoru ispred doma.

Ručak u subotu u domu i spavanje su besplatni.

Ostala hrana iz ranca.

Prijavu izvršiti što prije zbog organizacije i velikog interesovanja, a dodatne informacije na sastanku kluba: utorak i srijeda 19 -20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 12e) pokriva toškove prijevoza, uslov je da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.