Hajla Ahmica 25-27 08 2017g. laka (rekreativna, srednja) tura

Hajla Ahmica Rusolija 07 09 08 2015 (181)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na krajnjem śeveroistoku Prokletija, na granici Crne Gore i Kosova, oivičena dolinom Ibra i Rugovskom klisurom, okićena tepisima planinskog cvijeća, borovnica, nepreglednom crnogoričnom i mješovitom šumom, uzdiže se jedna od njihovih najljepših planina, zorna Hajla. Śeverna strana grebena je gola, stjenovita i vertikalna. Brojni izvori od nezaboravnog Vrela Ibra do najviše Biser vode, mnoštvo potoka i rijeka, kompletiraju njenu zanosnu krasotu. 

Pogledajte: http://oblun.me/oblun-je-od-7-9-08-2015-g-bio-na-hajli-ahmici-rusoliji/

Petak – popodne, Polazak iz Podgorice do Rožaja.

Prijevoz džipovima ili kamionom od Rožaja do doma u Grope ( 1925mnm). Smještaj u domu.

Druženje u domu ili uz logorsku vatru, piće, pjesmu.

Subota – Hajla, Biser voda (Derman do), branje borovnica, jagoda, malina – laka tura

Uspon na ljepoticu Hajlu livadama i stazom kroz bor krivulj, okrepljenje na Biser vodi(2150mnm) pa grebenom sa nevjerovatnim pogledom na  kosovsku ravnicu, Prokletije i ostale planine i predjele Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije.

Ukupna visinska razlika 400m, a dužina 6km, vrijeme uspona 2h, povratka 1 30h. Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Druženje u domu ili uz logorsku vatru, piće, pjesmu.

Neđelja – Ahmica(2272mnm)–laka tura

Umjerenim hodom stazom i cvijetnim livadama, pored izvora, kroz prelijepu četinarsku šumu i polja borovnice, idemo do podnožja zanosne Ahmice. Završni uspon izvodimo travnatom padinom sa juga. Krupni kameni blokovi, prekriveni lišajevima pastelnih boja, na śevernoj strani planine ukrašavaju vidik.

Ukupna visinska razlika 400m, a dužina 10km, vrijeme uspona 2 30h, povratka 2h. Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Teren: dobre utabane staze bez strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu. Vreća za spavanje ili posteljina ( prema nahođenju).

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u domu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  popodne po dogovoru

Povratak u Podgoricu  neđelja do 20h

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Smještaj: Planinarski dom Grope ( 1925mnm) sa dnevnim boravkom i kuhinjom, dvije višekrevetne odvojene sobe (muška i ženska) ( poželjno ponijeti vreću za spavanje ili sopstvenu posteljinu) (cijena smještaja 5 eura/ noć ).

Ishrana iz ranca.

Prijavu izvršiti što prije zbog organizacije i velikog interesovanja, a dodatne informacije na sastanku kluba: utorak i srijeda 19 -20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) pokriva toškove prijevoza, uslov je da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Ukupni troškovi( kombi, džipovi, smještaj, klub)  biće oko 35e.

Vodič: Zoran S Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.