Hajla Memorijalni uspon Safet Mavrić-Ćako 12-14 01 2018g. srednje teška tura

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

U spomen na planinara i alpinistu Safeta-Ćaka Mavrića koji je stradao na Hajli za Božić 1997 g. održava se tradicionalni zimski uspon na ovu prelijepu planinu.

Petak  12 01: Po dogovoru polazak iz Podgorice do Rožaja i specijalnim vozilima do Bandžova. Pješačenje kroz borovu šumu do doma( 1 30h). Smještaj u domu u Gropama( 1925mnm).

Nezaboravna atmosfera i druženje u vrlo toplom domu sa planinarima iz mnogo zemalja.

Subota  13 01: Oko 10h polazak na uspon. Na vrh Hajle(2403m) se stiže za 2-3 časa, a u dom do 14h.

Neđelja 14 01: Silazak u Rožaje. Obilazak gradova, znamenitosti po želji i dogovoru. Povratak u Podgoricu u predvečernjim satima.

Fotografije od prošlih godina pogledajte na: http://oblun.me/oblun-je-od-09-11-01-2015-g-bio-na-hajli/http://oblun.me/oblun-je-ovog-vikenda-10-12-01-2014-bio-i-na-hajli/

Ukupna visinska razlika za 3 dana: 940 (450+490-450)m, dužina 15(5+5+5)km, vrijeme uspona (2 +3)h, silaska (1 30+1 30)h.

Potrebna je minimalna do srednja kondiciona pripremljenost ( zavisno od visine i stanja snijega).

Teren: šumska staza, snijeg. Nema posebno strmih i opasnih mjesta. Nije potrebno iskustvo hodanja na snijegu.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema:  višeslojna odjeća, topla i nepromočiva planinarska obuća, gamašne, štapovi, kapa, rukavice, zaštita od vjetra i kiše, hrana za 2 dana, voda (1l), suvo voće, slatkiši i nešto za preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u autu.

Neophodna je vreća za spavanje(bilo kakva) ili posteljina.

Polazak: petak u toku dana po dogovoru ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu neđelja oko 19h.
Prijevoz: automobil.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema planinarskoj praksi, isključivo zavise od vremenskih uslova!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba:srijeda i četvrtak 18-19h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel: 067 813 813; 069 156 064.

Oni koji se prvi prijave imaju prednost zbog ograničenog broja. 

O bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija i iskusni vodiči domaćina.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.