IZVOR MORAČE – Oblunovom “biser” stazom, 10 04 2016g, neđelja u 7h, srednje teška (rekreativna) tura    

Moracke pl Izvor Morace 11-05-2014 (181)

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Oblun je trasirao i pred planinarski auditorijum Crne Gore “iznio” više desetina izuzetnih planinarskih staza Crne Gore. Jedna od onih kojima se najviše ponosimo je akcija na kojoj “ULAZIMO U ČETVRTU DIMENZIJU”, predio u kome voda pokazuje čuda. Vrišti i pršti, uvija se i skače u slapovima ili stropoštava niz litice. Zavjesa od kapljica sa 7 vodopada Sika proizvodi velike i male duge pa tako umiveni, razrogačenih očiju i srca śedite i uživate. Zelenilo šume i trave i bjelilo vode (i snijega) opčini i tvrdokorne realiste.

Ovo upravo viđesmo: http://jasninaputovanja.me/2015/11/28/izvor-morace-praznik-za-oci-i-usi/  ili na našem sajtu: http://oblun.me/oblun-je-u-nedjelju-26-04-2015-g-bio-na-izvoru-morace/; http://oblun.me/oblun-je-isao-na-izvor-morace-oblunovom-biser-stazom-28-04-2013/#jp-carousel-2374; ima još…

Dalje je opšte poznato, ali i nije baš ista bašta u koju uđete zimi ili u punome cvatu, kao ni oči iza naočara.  Ulazak u grotlo koji se ljepotom može mjeriti sa usponom na najljepše vrhove je jedan od najuzbudljivijih i najblistavijih uspona na crnogorskim planinama, a završni pogled ODOZDO iz Vragodola će se trajno utisnuti u vašu memoriju.

Neophodna je srednja (minimalna) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: gamašne, nepromočive cipele i deblje čarape(najbolje su vunjene)  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, naočari) i par majica za preobuku na planini.

OBAVEZNO PONIJETI FOTOAPARAT !!!

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće obavezno ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu i topli napitak(1-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  neđelja u 7h ispred prostorija kluba kod Bazara u Bloku V.

Povratak u Podgoricu  oko 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I UČESNIKA AKCIJE, ALI I VISINE I STANJA SNIJEGA!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Molimo da se ne prijavljujete porukama i na fejsbuku, jer nijesmo sigurni da ćemo ih viđeti na vrijeme, a i nije ozbiljno… 

Akontacija  5e je obavezna i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku( u datoteci ili bilješkama).

Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.