Kapa Moračka Zagradac, Kapetanovo j. M Žurim subota 01 10 2016g. u 7 30h, rekreativna( laka, srednja) tura

                            

kapetanovo-j-5670609-274

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Zelena prostranstva Lukavice, modra Kapetanovo, Manito jezero i vrhovi što se nad njima izdižu raj su za izletnike, planinare i alpiniste različitih afiniteta i nivoa kondicione spremnosti. Predjeli za savršen odmor, lagane šetnje, ali i uspone na više desetina vrhova( Kapa Moračka, Maganik, Žurimi, Lola, Stožac, Vojnovac, Orlojevac…) pośećuju se više puta godišnje.

Naše planinarske akcije se sastoje iz nekoliko etapa, ili uspona na više vrhova, pa neka “sa tog stola” svako uzme što nije probao, što mu odgovara i koliko može ponijeti.

Ova akcija sadrži obilazak Kapetanovog jezera, uspon na Mali Žurim i Kapu Moračku-Zagradac(2217mnm):

a) Oni koji nemaju kondicije prošetaće do Kapetanovog jezera, po ravnom putu i livadama i dan provode pored jezera, na okolnim padinama ili u kafanama na jezeru

b) manje spremni( ili oni koji hoće) poslije Kapetanovog jezera idu na M Žurim,

c) ostali produžavaju na Mali Žurim, najatraktivniji vrh Kape Moračke-Zagradac i možda još nešto.

Ukupna visinska razlika 800( 450, 100)m,  vrijeme uspona 3(2, 1)h, povratka 2 30(1)h.

Teren: makadam, trava mjestimično prošarana stijenama. Na završnim usponima kratke dionice strme stjenovite i travnate padine.

Potrebna je srednja (minimalna) kondiciona pripremljenost.

 Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

moracke-pl-stozac-vojnovac-kapetanovo-manito-j-29-06-2014-316

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

 

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: grupa vodiča

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.