Kapetanovo j. V. Žurim ”Putevima lukavičkih narcisa -dokoljena”  subota  18 5 2019g.  8h rekreativna (srednja ) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Zelena prostranstva Lukavice, modra jezera i vrhovi Kapa Moračka, Maganik, Žurimi, Lola, Stožac, Vojnovac, Orlojevac… što se nad njima izdižu, raj su za planinare različitih afiniteta i nivoa spremnosti, ali i savršen odmor uz lagane šetnje izletnika, ribolovaca…

Organizacija Župa u srcu u saradnji sa Etno kućom ”Moj san” i Eko kampom Luke organizuje ekološko turističku manifestaciju ”Putevima lukavičkih narcisa-dokoljena”.

PROGRAM: subota 18. maj u 10h

Nakon kratkih pozdravnih govora u Eko Kampu Luke kreću dvije grupe:

1. grupa – spremniji idu na Veliki Žurim ( 2035mnm-uspon 700m za 2 30h teren ravan put, livade, staza uz brdo bez strmih i opasnih mjesta) i silazak na Kapetanovo( Trebiješko) jezero,

2.grupa – ”rekreativaci” idu direktno na Kapetanovo jezero (1678mnm-uspon 230m za 1 30h). Šetnja oko jezera, do Manitog( Brnjičkog) jezera ili odmor uz piće u lokalnoj kafanici do dolaska druge grupe.

Zajednički povratak  sa svraćanjem u Etno kuću ”Moj san” đe će se održati kulturna manifestacija uz osvježenje i druženje do povratka u Luke.

Potrebna je srednja (nije potrebna) kondiciona pripremljenost.

 Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele ili deblje patike, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota u 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena:Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, najkasnije do četvrtka veče, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813. PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodiči: Dejan Jovićević i organizatori manifestacije

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.