Klisura Mileševke slapovi Sopotnice Jadovnik 11 i 12 5  2019g. rekreativna, laka( srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Klisure Mileševke, tvrđave i manastiri Mileševac i Kumanica-srpski Ostrog, vodenice i slapovi Sopotnice i planina Jadovnik su biseri Srbije.

Izuzetno lijepi kanjoni tj klisure Mileševke i Dubočice i tokovi Uvca, Sopotnice i Mileševke su spomenici prirode proglašeni zaštićenim područjima.

Jadovnik je planina u zapadnoj Srbiji, jugoistočno od Prijepolja i 15 km śeverno od Bijelog Polja. Dugačka (12 km) zatalasana travnata prostranstva, stoljetne šume I nekoliko blagih vrhova sa najvišim Katunić( 1734 mnm).Na obodima planine izvire 5 rijeka. Jugozapadnim podnožjem protiče Lim.

Plan akcije:

Subota 11.5. u 7h polazak iz Podgorice. Obilazak Klisure Mileševke( slična kanjonu Mrtvice) tvrđave i manastira Mileševac, vodenica i slapova Sopotnice. U večernjim satima druženje uz roštilj pjesmu i logorsku vatru.

Neđelja 12.5.   u 7h polazak na uspon na Jadovnik Katunić( 1734mnm).

Ko ne želi na vrh može prošetati sa grupom oko 3km do Malog Jadovnika ili sve vrijeme provesti u leškarenju, obilasku sela, vodenica, slapova, vožnji bicikla i sl.

Ukupna visinska razlika 750m vrijeme uspona 3( 1 30)h, silaska 2 30( 1h)h.

Teren:, makadam, vrlo blage travnate padine, šumske staze. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna minimalna(srednja) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema za uspon:
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u domu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

 Povratak u dom oko 17h. Obilazak manastira Kumanica nazvanog srpski Ostrog, zbog mnogo čudotvornih iscjeljenja.

 Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa brojnim znamenitostima, legendama, kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 11 maj u  7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu neđelja 12maj  do 22h.
Prijevoz: kombi.

 Spavanje je u privatnoj vikendici u 2-krevetnim sobama sa posteljinom u blizini planinarskog doma i slapova, sa ukusnom domaćom hranom i pićem po povoljnim cijenama.

UKUPNI TROŠKOVI akcije od 15 do 30e zavisno od članstva u Klubu.

Akontacija 10e (za obezbjeđenje transporta) se uplaćuje lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Prijava i dodatne informacije do 8 5 2019g na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

vodiči Kluba

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.