Komovi Vasojevićki, Kučki 25 06 2017g. srednja ( laka, rekreativna) tura

 Kom Vasojevicki 07-08-2012 (1)

Komovi Vasojevićki, Kučki 25 06 2017g. srednja ( laka, rekreativna) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Komovi, planina na istoku Crne Gore, iako mali po površini jedna su od najviših i najljepših crnogorskih planina. Duboke, živopisne doline rijeka Lim, Tara, Drcka i središnji dio planine okićeni su prastarim šumama bukve, jele, munike i smrče. Livade i pašnjaci se prostiru na visokim planinskim grebenima-visoravnima Štavna, Ljuban, Rogam, Carine i Varda, a između njih i vrhova su brojni cirkovi, točila, sipari i lednik u središtu.

 1. Kučki kom (2487mnm)– srednje teška tura, visinska razlika 900m, vrijeme uspona 3 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: Travnata staza, sipar, krupni i sitniji kameni blokovi, krušljivi i  rastrešeni, staza je na par mjesta uska i opasna, pa je neophodan puni oprez. http://oblun.me/oblun-je-u-nedjelju-20-07-2014-bio-na-kuckom-komu/

 1. Vasojevićki kom ( 2461mnm)– laka tura, visinska razlika 700m, vrijeme uspona 2 30h Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Teren: Dobra utabana staza, najvećim dijelom strmim travnatim padinama. http://oblun.me/oblun-na-komu-vasojevickom-05-08-2012g/

 1. Rekreativna opuštena šetnja šumama i proplancima, katunima Štavne i Ljubana ( berba pečurki i ljekovitog bilja), uživanje u pogledu na gorostasne fascinantne vrhove Komova, Bjelasice, Maganika i okolne doline.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu, kampu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija( 5e) je uslov da budete uvršteni na spisak(u slučaju odustajanja ne vraća se),  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Vodiči: grupa vodiča

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.