Kučke planine Smojan 17 11 2019g. neđelja  6 30h, srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Podgorica je bazni logor za uspon na Kučke planine. Nažalost u Crnoj Gori nema mnogo šerpasa pa narod slabo ide u planinu. Solidna staza zaštićena od vjetra, dolovima podno gorostasnih Surdupa i Šila, vodi do ispod Obručana i Smojana( 2082mnm). Stalan blagi usponA onda se svud oko nas u talasima zalelujaju kardiogrami Prokletija. Od Kučkih planina, epicentra u kome smo, šire se koncentrični krugovi izlomljenih linija Komova, Bjeliča, Karanfila, Radohinesa. Razliveno prostorom, nebesko plavetnilo, ublažava namrgođeni, oštri portret horizonta.

Centralna pozicija Smojana obezbjeđuje mu širinu pogleda i privilegiju odvojenosti od “prizemnosti”.

Ukupna visinska razlika  700m, dužina 14km. Vrijeme uspona 2 30-3h. Teren: put, staza travom i kršima.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, višeslojna odjeća, zaštita od vjetra, kiše,  rukavice, kapa, kačket ili šešir, majica dvije za preobuku)…

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše,

Naše akcije su edukativnog karaktera ( upoznavanje kulture, istorije, flore i faune).

Polazak neđelja  6 30h ( doći 10-ak minuta ranije) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-4e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Milan Šanović.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.