“Kučke Prokletije” Prestomanit  30 9 2018g. neđelja 6h srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Boravak u Alpima Balkana je karneval, praznik što iz skivenih odaja izvuče naša čula i kao vatromet ih rasprsne, ali samo onima koji znaju da sanjaju život. Razigrani potoci nestašno skakuću niz stiješnjene padine. Kroz raznobojni šumski ogrtač sivi krečnjački bodeži paraju nebo. Popneš se na Prestomanit( 1946mnm) iznad nadanja i mašte, a pred očima igraju Vile, otvaraju se nebeske Kapije (Štungeze). Da li si u Prokletijama ili Kučima? Ośetiš se bestjelesan gledajući ka Tamari ili na kolo što su razigrali gorostasni Karanfili, Šnikut, Radohinesi. Tvoji su to darovi i stižu baš kad treba. Opčinjen ljepotom shvatiš da si se trajno zaljubio u planinu koja te neće slagati, prevariti, ostaviti.

Do odredišta stižemo za 1 30h kroz impozantni kanjon Cijevne…

Ukupna visinska razlika 999m, vrijeme uspona 3h, silaska 2 30h.

Teren: makadam, staza u kršu, trava. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  neđelja 6h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, najkasnije do četvrtka veče, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave fejsbukom i porukama se ne primaju.

Akontacija 5e je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.