Ledenice Buzina Lipci Risan 8 12 2019g. neđelja 7h laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

 Impozantni trapez što se raširio između Lovćena i Orjena, najljepša nepoznata planina u Crnoj Gori, je planinski masiv od tri vrha pod zajedničkim nazivom Ledenice. Izuzetno je šarmantan i markantan, vidljiv sa skoro svih planina Crne Gore, a potpuno nepoznat i nepośećen. Zato je privilegija obići Goli vrh, Velji vrh(1284mnm) i Buzinu(1311mnm) i uživati u njima, na njima i u pogledu sa njih. Gledaćemo austrougarske tvrđave, onu na Buzini i zamišljati, jer je neki “savjesni graditelj” iz temelja prenio na svoje imanje.  To je dovoljno da pruži više od planinarenja. Ali sa Oblunom uvijek ima još više, pa ćemo obići arboretum, jezero na Grahovu, praistorijske crteže u Lipcima, antički Risan, njegove mozaike, naučiti i viđeti još mnogo toga.

http://www.oblun.me/wp-admin/post.php?post=9870&action=edit

Ukupna visinska razlika 550m, vrijeme uspona 2h, silaska 2h.

Teren: stari austrugarski makadamski put vrlo malog nagiba i staza kroz rijetku makiju, bez teških i opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema:_Duboke planinarske cipele( mogu i jače patike), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i preobuku na planini.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Naše akcije su edukativnog karaktera ( upoznavanje kulture, istorije, flore i faune).

Polazak neđelja u 7h ( doći 10-ak minuta ranije) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813. 

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-8e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.  

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.