Lisinj Stari Bar 1 5 2019g. subota  7 30h laka tura  

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Uspon na planinu što natkriljuje Bar je uvijek poseban doživljaj. Iako u śenci Rumije, zračenje koje se ośeti na Lisinju zove da mu se rado vraćamo. Tu je sve svijetlo, prozirno i otvoreno, pa se na momente učini kao da lebdimo.

Sa prostranog platoa vrha Loška( 1353mnm-kutija sa knjigom i pečatom PP transferzale) ne možeš se nagledati nepreglednog plavetnila neba i Jadranskog mora. Monotoniju razbija linija obale, a kontrast ovom akvarelu pojačavaju primorske planine, hrvatska ostrva Lastovo i Mljet na zapadu, Šar planina, Korab, śeverna, Albanija na istoku, Barska i Ulcinjska rivijera tu ispod naših nogu…

 

Oblun je u neđelju 04.12.2016.g. bio na Lisinju

U povratku pośećujemo Stari Bar arheološki lokalitet izuzetne vrijednosti i staru maslinu (više od 2035 god).

Ukupna dužina puta je 8km, visinska razlika 640m.

Uspon traje oko 2 30h, boravak na vrhu 1h, silazak 1 30h.

Teren: Dobra, ugodna, djelimično popločana, povremeno travnata staza, malog nagiba, bez strmih i opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 7 30 h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, bus.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813. 

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju. 

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.