Ljubišnja Dernjačišta 22 6 2019g subota 17h laka (srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na śeveru Crne Gore kao dobre vile obitavaju dvije planinske ljepotice, Hajla na istoku i Ljubišnja na zapadu. Blagih travnatih ili šumovitih padina, bogata vodom, biljnim i životinjskim svijetom Ljubišnja je idealna za planinarenje i sve sportove u prirodi zimi i ljeti. Nažalost, nedovoljno je pośećena, promovisana i turistički valorizovana.

Sa najvišeg vrha Dernjačišta (2238m) (granica sa Bosnom i Hercegovinom), pruža se pogled na kanjone Tare, Drage, Ćehotine, Zatarje, Sinjavinu, Bjelasicu, Komove, Prokletije, Moračke planine, Durmitor, Bioč, Maglić, Volujak, mnoge vrhove u BiH i Srbiji…

Subota 22 6 2019g popodne (po dogovoru), obilazak znamenitosti,

Odmor  uz logorsku vatru, piće, druženje.

Neđelja 23 6 2019g 7h Uspon na Ljubišnju-Dernjačišta.

Ko ne želi ići na uspon dan može provesti u bajkovitom krajoliku, branju pečuraka i ljekovitog bilja.

Osim uspona na Ljubišnju obići ćemo Pljevlja, most na Đurđevića Tari, najkraću “vatrenu rijeku Ljuticu, antički grad Municipium S, srednjevjekovni Koznik, meandre Ćehotine, Šulu, Gradac…

Ukupna visinska razlika 400m, ukupna dužina 6km, vrijeme uspona 1 30h, povratka 1h.

Teren: travnate padine i bujna četinarska šuma.

Potrebna je minimalna kondiciona pripremljenost.

Oprema: Odjeća i hrana za dan i po, baterijska lampa, pribor za ličnu higijenu.

Za uspon poželjne duboke planinarske cipele( mogu patike debljeg đona), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi), par majica za preobuku, nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.
Spavanje je u pl. domu-kući ili kolibi.  (poželjna ne i neophodna vreća za spavanje).

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu-domu).

Polazak subota 16h( po dogovoru) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja do 22h.
Prijevoz: kombi ili sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije na tel 067 813 813 ili na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja. Blagovremene prijave obezbjeđuju mjesto, olakšavaju organizaciju i smanjuju troškove.

 Prijave se ne primaju porukama na mobitel i fejsbuk. 

Akontacija ( 14e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke, a u slučaju odustajanja se ne vraća.

Ukupni troškovi akcije (mogu se izračunati prema troškovniku na sajtu i fejsbuk grupi) će biti između 20-30e zavisno od članstva u Klubu. 

Vodiči: Zoran S Mirotić i Bojana Jovanović

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.