Ljubišnja,Ujač subota-neđelja 4 i 5 8 2018g. laka (srednje teška) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na krajnjem śeveru Crne Gore kao dobre vile obitavaju dvije planinske ljepotice, Hajla na istoku i Ljubišnja na zapadu. Blagih travnatih ili šumovitih padina, bogate vodom, biljnim i životinjskim svijetom idealne su za planinarenje i druge vrste aktivnog odmora. Nažalost, Ljubišnja je neopravdano mnogo manje poznata, pośećena i turistički valorizovana.

Sa najvišeg vrha Dernjačište (2238m) (na kome je granica sa Bosnom i Hercegovinom), pruža se pogled na kanjone Tare, Drage, Ćeotine, Zatarje, Sinjavinu, Bjelasicu, Komove, Prokletije, Moračke planine, Durmitor, Bioč, Maglić, Volujak, mnoge vrhove u BiH i Srbiji…

Subota  4 8 2018g. polazak u jutarnjim satima spuštanje zip line-om pored mosta na Đurđevića Tari, lagani uspon na fantastični  vidikovac Ujač, smještaj u blizini Šula-Šuplje stijene u opuštenoj šetnji po idealnom vremenu.

Ukupna visinska razlika 350m, dužina 8km, vrijeme hodanja 4h.

Teren: livade, šumske staze, makadam.

Nema teških dionica ni opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost nije neophodna.

http://www.oblun.me/oblun-je-u-subotu-14-05-2016-g-bio-u-zatarju/

Neđelja  5 8 2018g. uspon na Ljubišnju-Dernjačište (2238mnm)

Ukupna visinska razlika 1100( 700)m, vrijeme uspona 3 30 (2)h, povratka 2 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: Travnate padine prošarane šumom bora krivulja, makadam bez strmih i opasnih mjesta.

Povratak u Podgoricu u večernjim satima.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: Odjeća i hrana za 2 dana, pribor za ličnu higijenu. Poželjne duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Spavanje je u šatorima ili privatnom smještaju.  (Potrebna eveventualno vreća za spavanje, a za one koji hoće da kampuju: vreću, podmetač, šator).

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota 6 30h ispred prostorija kluba po dogovoru.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 21h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije tel ili na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodiči: Zoran S Mirotić i Bojana Jovanović

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na preko hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.