Lola Kapa Moračka Izvor Morače V Zebalac Šuplja g 8 9 2019g. neđelja u 7h  rekreativna (laka, srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Lola je najpitomija i najživopisnija Moračka planina. Zatalasane ravni i dolovi razbaškareni među zaobljenim vrhovima, izvori i zeleni šumski ogrtač ukras su i privilegija. Usponi na Veliki Zebalac (2129m), Rupočajsku gl( 2046mnm) i Šuplju gredu( 2023mnm) nijesu dugi ni zahtjevni.

A onda silazimo u do, među javom i međ snom, među Štitom, Lolom i Kapom Moračkom, okupani svježinom izvora Morače i njenom igrom niz vertikalne litice. Pogled sa vrhova na crnogorske planine je neodoljiv, a iz Vragodola na sive gromade i bodeže koji paraju modri nebeski svod nestvaran.

http://www.oblun.me/oblun-je-30-maja-2015-g-hodao-lolom-popeo-v-m-zebalac/

Ukupna visinska razlika: 400(600)m, vrijeme uspona je 2h, silaska 3 30h

Teren: put, livade, sipar. Nema strmih i opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost nije neophodna za najkraću dionicu, a za najtežu je potrebna srednja spremnost.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Duboke planinarske cipele, mogu i jače patike, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija 7e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.