Lovćen Tatinac Mrajanik 13 1 2019g neđelja 8h laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Lovćen, simbol i stožer Crne Gore, Njeguši kolijevka dinastije Petrović-Njegoš i Guvernadura Radonjića koji su kreirali modernu povijest Crne Gore. Tu je istorija u kamenu, vazduhu, glasu i riječima, stavu i pogledu.

Sa ovog nebeskog počivala, sa vrhova koji dodiruju nebo, fascinantan je pogled  na čudesni Bokokotorski zaliv, zatalasano more planina, sela sokolova gnijezda ušuškana na terasama vertikalnih strana, staze i puteve što se kao zmije niz ljuti krš spuštaju do velike vode. Sve je prekriveno bijelim ogrtačem koji se rastapa u beskrajnom modrom beskraju naviše i naniže.

Obilazimo Njeguše, penjemo se na Tatinac( 1349mnm) i Mrajanik( 1336mnm).

Ukupna visinska razlika uspona 300(500)m, dužina 3(6)km, vrijeme uspona 1 30(2 30)hsilaska 1h.

Kondiciona pripremljenost: I dio- nije neophodna; II dio – minimalna,

Teren: snijeg makadamom i kamenom stazom, nema strmih ni opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele, gamašne, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća (tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu, topli napitak(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 17h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: četvrtak i petak 18-19h, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Prijave porukama i na fejsbuku ne primamo!

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 4e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.