Makedonija, Dešat-Velivar 12 13 08 2017. g. srednja tura

 

SAM_3886-1

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Boravak u Makedoniji zemlji sunca, planina, jezera, igre i pjesme za crnogorskog čovjeka je rijedak praznik iz koga nerado izlazi i dugo ga pamti.

Ovog puta u akciji koju organizuje Planinarsko društvo Transverzalec sa mnoštvom planinara iz Makedonije popećemo jednu od najljepših makedonskih planina  u blizini Mavrovskog jezera Dešat i njen najviši vrh Velivar( 2373mnm). Obići ćemo Skoplje i mnogo prelijepih mjesta.

Subota: 12 08 2017g.  polazak u ranim jutarnjim satima. Obilazak śevera Albanije, predivnih mjesta, jezera Komani, Prizrena, Skoplja. Spavanje u Skoplju.

Neđelja: 13 08 2017g. u 6h polazak iz Skoplja. U 8h polazak na uspon( 4-4 30h) silazak 3 30h

Ponijeti pasoš, rezervnu odjeću za 2 dana, pribor za ličnu higijenu…

Za uspon ponijeti duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini, nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak u u ranim jutarnjim satima ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 23h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Prijava i dodatne informacije tel ili na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h, ŠTO RANIJE ZBOG SMJEŠTAJA I PRIJAVE. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni na spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA PREKO HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.