Oblun je u neđelju 02 11 2014 g bio u Medovi, Bardanjoltu…

6 januara 1916 godine više od 386 dobrovoljaca koji su iz Amerike pohrlili da brane otadžbinu poginulo je u brodolomu kod Medove u Albaniji. U spomen na njih  grupa  potomaka i poštovaoca u organizaciji NVO MMM je polagala vijenac 2007  i 2008 godine.

Neki od njih osnivaju Planinarski klub Oblun, koji 2012 g  obnavlja taj običaj, ali i ustanovljava tradiciju da svake godine pośeti najvažnija mjesta crnogorske istorije.

Istog dana poklanjamo se śenima hiljada crnogorskih ratnika izginulim  na  padinama brda Bardanjolt  1912 i 1913 godine, prilikom oslobađanja Skadra od turske okupacije. Da se ne zaborave! Obišli smo i slavne gradove Lješ i Skadar.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.