Crkvice Velji v. Ledenice-bajka, neđelja 12 3 2017g. 7 30h laka(rekreativna) tura  

 

orjen grkavac velji vrh crkvice 12 05 2012 (80)a

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Crkvice su predio na koji se direktno sa neba slije najveća količina “tečnosti života” u Evropi. Ispere ga pa nestane, a krš i kržljavo bilje ostanu da se prže na vrelom suncu. Tamo nema ničega, osim nepojmljivo surovog krajolika. Iz mašte je isplovio nestvaran “lebdeći put” kojim hodimo i skladne tvrđave od fino tesanog kamena, koje povremeno uskoče u naše źenice. Svako podśećanje na taj predio stvara dilemu, da li smo to sanjali.orjen grkavac velji vrh crkvice 12 05 2012 (143)

Crkvice su krajem XIXvij. bile gradić sa 7000st(uže jezgro više od 3000 st), važno strateško mjesto Austrougarske monarhije. Impresivna pekara (druga po veličini u Evropi poslije Beča) je pekla 24 000 kilograma hljeba dnevno, stadion, hipodrom sa carsko-oficirskim ložama, hotel, restorani, prodavnice…. Danas se  naziru zarasle avenije i građevine koje se ubrzano urušavaju.  Obići ćemo i zaboravljene tvrđave Stražnik, Kom, Ober i Under.

Popećemo Velji vrh ( 1277mnm).

sa prošle akcije:

http://oblun.me/oblun-je-u-nedelju-25-10-2015-g-bio-na-orjenu-na-crkvicama/orjen crkvice ledenice 17 11 20130 (37)

Prije i poslije akcije po dogovoru ćemo obići neke od kulturno istorijskih i prirodnih znamenitosti Grahovskog kraja(botaničku baštu, Grahovsko jezero…).

Ukupna visinska razlika 100(350, 550)m, ukupna dužina 10(12,13)km, vrijeme uspona 2 (3)h, silaska 1-1 30h.

Teren: livade, makadamski put nagiba 5%( kao auto put).

Nema teških dionica ni opasnih mjesta.

Kondiciona pripremljenost minimalna( prosječna).

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele( ko nema može i cipele ili patike tvrđeg đona) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

 Polazak neđelja  u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastancima kluba srijeda i četvrtak 18-19h ul Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Blagovremenom prijavom obezbjeđujete mjesto, olakšavate organizaciju i smanjujete troškove.

Prijave porukama i preko fejsbuka se ne primaju.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.