Orjen, Crkvice-Ledenice, neđelja, 25 10 2015g. u 7 30h, laka (rekreativna) tura

orjen grkavac velji vrh crkvice 12 05 2012 (80)a

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Crkvice su krajem XIXvij. bile jedno od većih mjesta u Crnoj Gori sa 7000st(uže jezgro više od 3000 st). Imale su pekaru koja je pekla 24 000 kilograma hljeba dnevno (druga u Evropi poslije Beča), impresivan stadion, hipodrom sa carsko-oficirskim ložama, hotel… Danas su samo ruševine.

Prostor je to na koji se direktno sa neba slije najveća količina “tečnosti života” po jedinici površine u Evropi. Isperu ga kako to samo voda umije, pa nestanu i ostave krš i kržljavo bilje da se prži na vrelom suncu. Nestvaran lebdeći put kroz najsuroviji krajolik nepreglednih surih skulptura oštrih ivica i bijele građevine od fino tesanog kamena koje spaja, nazvali smo “Kamena Bajka”, jer tu smo u svijetu mašte.

orjen grkavac velji vrh crkvice 12 05 2012 (143)Prije i poslije akcije obići ćemo neke od kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti Grahovskog kraja( po dogovoru).

Kondiciona pripremljenost prosječna.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.orjen crkvice ledenice 17 11 20130 (37)

Oprema: duboke planinarske cipele( poželjne ne i neophodne), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica)…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

 

Na uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2-3l), suvo voće, slatkiše, i par majica za preobuku na planini.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak: neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak: u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak, srijeda i četvrtak 19-20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta ) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
VODIČ: Zoran S Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na skoro hiljadu akcija.

Vaša obaveza je da se opuštite i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.