Orjen – Noć punog mjeseca – Subra 3-4.2.2018.g. srednje teška tura

Orjen Noć punog mjeseca Subra 3-4. 2. 2018g. srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Fascinantan je ośećaj izlaska sunca iza Lovćena, śenka koju planina pravi tamo na moru ispred Dubrovnika. Rumenilo i svjetlost koja se razliva nebom, prijatna studen, ozarena lica čine ovaj trenutak i akciju posebnom.

Jedan od bisera Crne Gore je planina Orjen. Planinarski klub Subra Herceg Novi je već 15 godina organizator manifestacije “Noć punog mjeseca” na ovoj planini.
pogledajte:

Foto izvještaj iz 2016-te.

Foto izvještaj iz 2017-te.

Polazak iz Podgorice subota.
Uspon do doma za Vratlom ( oko 1 15h).
Plan uspona možete viđeti na facebook stranici Planinarski Klub Subra.
03 45h – polazak na noćni uspon. Za 2 30-3h stiže se na najljepši vrh Orjena-Subru i posmatra izlazak sunca. Završni uspon je nešto strmiji preko čistog terena od kamenih blokova. U gornjem dijelu staze očekuje se nešto snijega, ali će vjerovatno biti tvrd i dobar za hodanje.
Sa vrha je predivan pogled na veći dio Crne Gore, Dubrovačku regiju i Hercegovinu.
07-09h – uspon na Kamenski kabao za one koji ne idu na noćni uspon(osim gamašni nije neophodna oprema).
09h – silazak do doma Za Vratlo
09-11h – doručak i pauza
15h – Polazak za Podgoricu, obilazak kulturno-istorijskih spomenika po dogovoru
20h – dolazak u Podgoricu
Teren: makadam, snijeg, škrape, kameni blokovi.
Ukupna visinska razlika 550m, ukupna dužina 7-8 km.
Vrijeme uspona 2 30- 3h. Pauza na vrhu najmanje 30min, povratak 2 30h.
Neophodna je srednja kondiciona pripremljenost i iskustvo hodanja u zimskim uslovima.


Oprema: Oni koji idu na noćni uspon obavezni su ponijeti zimsku opremu: cepin, dereze, gamašne, štapove, čeonu lampu, kapu, rukavice, nepromočivu višeslojnu odjeću i obuću za niske temperature, zaštitu od vjetra i kiše, laku hranu, vodu (2l), suvo voće, slatkiše i nešto za preobuku. Rezervnu odjeću i obuću ostaviti u domu i prijevoznom sredstvu.
Neophodna je vreća za spavanje.
Polazak subota (po dogovoru) ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu neđelja do 18h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I UČESNIKA AKCIJE, ALI I VISINE I STANJA SNIJEGA!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Spavanje u domu i kuvano jelo – doručak u neđelju za učesnike noćnog uspona su besplatni, a za ostale 5e/noć. Akontacija je 10e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Vodiči Subre.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.