Orjen Veliki Kabao 24 11 2019g. neđelja 6h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Najzapadnij planina Crne Gore, biser Jadranske obale, je Orjen. Na Veliki Kabao (1894mnm) najviši vrh primorskih Dinarida penjemo se najstarijom planinarskom stazom u Crnoj Gori, koju su za prijestolonasljednika princa Rudolfa trasirali i uredili austrougarski general Varešanin i ing. Steić. Ovo je najlakša i najbezopasnija staza na Orjenu.

Pogled sa “krova Jadrana” urezuje novu dimenziju u doživljaj i sliku Orjena, Bokokotorskog zaliva, planina Crne Gore, Dubrovačke regije i Hercegovine.

Ukupna visinska razlika 900m, vrijeme uspona 4h, silaska 3h.

Teren: makadamski put vrlo malog nagiba ( oko 10km) i , na završnom usponu, staza kroz šumu bora munike, bez teških i opasnih mjesta.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema:_Duboke planinarske cipele( mogu i jače patike), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i preobuku na planini.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Naše akcije su edukativnog karaktera ( upoznavanje kulture, istorije, flore i faune).

istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 6h ( doći 10-ak minuta ranije) ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-10e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.