Orlojevac Stožac Kapetanovo Manito jezero 05 11 2017g. neđelja 7h rekreativna( laka, srednja) tura

 

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

 Zelena prostranstva Lukavice, modra Trebiješko(Kapetanovo), Manito( Brnjičko) jezero i vrhovi što se nad njima izdižu raj su za izletnike, planinare, alpiniste različitih afiniteta i nivoa kondicione spremnosti. Predjeli za savršen odmor i uspone na više desetina vrhova izuzetnih planina( Kapa Moračka, Maganik, Žurimi, Lola, Stožac…) pa ih planinari pośećuju  nekoliko puta godišnje.

Planinarske akcije našeg kluba se sastoje iz nekoliko etapa, ili uspona na više vrhova pa “sa tog stola” svako uzme što nije probao, što mu odgovara i koliko može ponijeti, tj. kako se dogovorimo.

Ko želi ostaje kraj jezera ili produžava i organizuje sebi ostatak dana: šetnja oko Trebiješkog( Kapetanovog) ili do Manitog ( Brnjičkog) jezera(40min) jezera.

Ukupna visinska razlika 100-800m, dužina 5-15km, vrijeme uspona 1-3h,

Teren: makadam, trava, blage travnate padine prošarane kamenjem, mjestimično kamenite. Nema posebno opasnih mjesta.

Potrebna kondiciona pripremljenost zavisi od izabrane opcije.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Oprema:
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, najkasnije do četvrtka veče, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta ) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na hiljadu akcija.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.