Ostrvica-10. memorijal Andrej Tomović 13 10 2019.g. neđelja 7 30h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Uspon se organizuje u spomen na dobrog čovjeka, planinara i planinskog vodiča iz Podgorice Andreja Tomovića koji je poginuo na planini Ostrvica 11. oktobra 2009. godine. Njegovo izlomljeno tijelo je sahranjeno u podnožju, na groblju predaka.

Kao usamljeno ostrvo, nevisoka, ali oštra i prkosna stoji Ostr(o)vica(1768m). Njeno se ime rijetko pominje, jer je postala krivac, iako to nije. Andreju je planinarenje bilo život. Ostrvicu je posebno volio, često pohodio, o njoj pričao. U tim nebeskim visinama se skrasila Androva čista duša. Rodna Planinica i vječna kuća u Mateševu su bile posljednje slike koje su prije gašenja uhvatile oči tog velikog dječaka, dok se lomio niz padine ove prelijepe planine.

Plan Memorijala:

9 30-13 30h – uspon na Ostrvicu

17h             – silazak u Mateševo.

Rijetkost su u Crnoj Gori ovakve planinarske ture: dobra staza livadama,  kroz prelijepu bukovu šumu pastelnih boja, brojni potoci, izuzetna panorama.

Ukupna visinska razlika 700 m, dužina 10km, vrijeme uspona 3h, silaska 2h. Na vrhu 1h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: šumska staza i travnate padine, nešto strmije pri vrhu.

Snimak sa vrha u 360° pogledajte na http://www.360cities.net/image/mountain-ostrvica-summit-1768m-zoran-s-mirotic-and-log-box-1

Jedan izvještaj sa prošlih uspona možete pogledati na: http://oblun.me/oblun-nedelja-12-10-2014-g-v-memorijal-andrej-tomovic/  

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Poželjne su duboke planinarske cipele ili patike debljeg đona, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 20h.
Prijevoz: kombi, autobus, voz.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Ukupni troškovi akcije su oko 6e.

Vodiči Kluba

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.