Ostrvica IX Memorijal Andrej Tomović 14 10 2018.g. neđelja 7 30h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Okružena Komovima, Bjelasicom, Sinjavinom, Moračkim i Kučkim planinama, čarobno lijepa i gorda uznijela se Ostr(o)vica. Po brojkama nevisoka( 1768m), ali pogled sa njenog travnatog čela je nestvarno širok, pa imate utisak da sa prijestola gledate te planinske divove. Dinamičan uspon.livadama i šumom pastelnih boja i izuzetna panorama svrstavaju ovu akciju u odjeljak planinskih dragulja.

Uspon se organizuje u spomen na druga, dobrog čovjeka, planinara i planinskog vodiča iz Podgorice Andreja Tomovića koji je poginuo na na njenim padinama 11. oktobra 2009. godine. Andreju je planinarenje bilo život. Ostrovicu je posebno volio, često pohodio, o njoj pričao.

VIII Memorijalni uspon Andrej Tomović

Ukupna visinska razlika 700 m, ukupna dužina 10km, vrijeme uspona 2 30h, silaska 2h. Na vrhu 2h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: šumska staza i travnate padine, nešto strmije pri vrhu.

Snimak sa vrha u 360° pogledajte na http://www.360cities.net/image/mountain-ostrvica-summit-1768m-zoran-s-mirotic-and-log-box-1

Jedan izvještaj sa prošlih uspona možete pogledati na: http://oblun.me/oblun-nedelja-12-10-2014-g-v-memorijal-andrej-tomovic/  

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Poželjne su duboke planinarske cipele ili patike debljeg đona, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, autobus, voz.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Troškovi akcije su 5e

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.