Pelješac-Sv Ilija Korčula 3 i 4 11 2018g. laka( srednja) tura

 

 

 

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Poluostrvo Pelješac, zapadno od Dubrovnika, je jedna od najdužih planina u Hrvatskoj( 75 km). Ima sva obilježja ostrvske planine, jer je sa svih strana okružen morem, izuzev uske stonske prevlake. Na zapadnom kraju je vršni plato 6,5 km dug, oko 2,5 km širok i najviši vrh Sv. Ilija nazivan Perunovo brdo, po slovenskom bogu Perunu, gospodaru gromova.      U subotu se penjemo na sv Iliju, zbog visine i izdvojenosti Pelješca, jedan od najširih i najljepših vidikovaca u hrvatskim planinama, sa pogledom na Jadransko more, ostrva, hrvatsko i crnogorsko primorje.

Korčulu, jedno od najvećih i najljepših hrvatskih ostrva obilazimo u neđelju.

 

Subota: Uspon na sv Iliju.

Ukupna visinska razlika 800m vrijeme uspona 2 30h, silaska 2h, dužina 6,6km.

Teren: dobra građena staza šumom i makijom. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna do srednja kondiciona pripremljenost. Uspon na vrh nije obavezan.

Neđelja: Obilazak gradića Korčula i Vela Luka, lagane šetnje do vidikovca Kom…

 

 

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Duboke planinarske cipele ili patike debljeg đona odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  subota 5h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu, neđelja  do 22h.
Prijevoz: kombi, auto.

 

Spavanje je u lijepom planinarskom domu ili privatnom smještaju( po dogovoru).

Prijava i dodatne informacije telefonom ili na sastanku kluba do srijede 19-20h, Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 15e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.