Pestingrad stari crnogorski put 9 4 2018g poneđeljak 8h rekreativna laka(srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Većina naših akcija objedinjuje bar dvije planinarske ture, pa čovjek bira da li će ići jednu dionicu ili cijelu dužinu. Zato akcije imaju dvije ili tri težine.

Lovćen, simbol i stožer Crne Gore, sela ušuškana na terasama vertikalnih Lovćenskih i Kotorskih strana, fascinantni pogledi na čudesni Bokokotorski zaliv, staze i putevi što se kao zmije niz ljuti krš spuštaju do velike vode.

Njeguši su  iznjedrili dinastiju Petrović-Njegoš i Guvernadure Radonjiće koji su kreirali modernu povijest Crne Gore. Zato je tamo istorija u kamenu, vazduhu, glasu i riječima, stavu i pogledu.

Prošle akcije:

Oblun se u neđelju 27.03.2016.g. popeo na Pestingrad

Oblun je 21 05 2014 g išao Cetinje, Njeguši, Pestingrad, Kotor

Njeguši, Pestingrad, Kotor 14.04.2012.g.

I grupa:  obilazi Njeguše i penje se na Pestingrad( 100m  1 20-1 30h)

II grupa: iz Kotora se penje na Pestingrad( 1007mnm)  

Zajednički povratak do Krsca-Njeguši (1h).

Silazak do Kotora starim pješačkim putem ( ko hoće)2-3h.

Kondiciona pripremljenost: I grupa – nije neophodna; II grupa – srednja

Teren: makadam, djelimično popločana kamena staza

I grupa: na vrhu Pestingrada ima strmo mjesto đe je neophodan oprez i upotreba ruku, ali se do njega ne mora ni ići, tj može se ostati na susjednom, 50m udaljenom mjestu sa koga je pogled sličan-odličan.

II grupa: strm,  vrlo krševit teren

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Poželjne su duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća (tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak poneđeljak u 8h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: bus, kombi, auto.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba četvrtak i petak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 069 156 064 ili 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).  Troškove akcije  možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodiči Kluba

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.