Prekornica(Kula) iz Nikšićke Župe, subota 26. 09. 2015g. u 07h – srednje teška tura

moracke pl kamenik 07 10 06 (23)a
Oblun. Planinarenje i nešto više…
Poslije oko 1 20h vožnje  dolazimo do polazne tačke za uspon.  Ljepota, raznovrsnost i značaj flore i faune šuma kroz koje prolazimo prepoznata je prije više od 100 godina. Zbog toga je uredbom crnogorskog kralja Nikole Petrovića proglašena za zaštićenu oblast  i nazvana Zabran kralja Nikole.
Prekornica, planina centralne Crne Gore je zbog dobrog položaja i odličnog vidika privlačna za uspon u svim dobima.

Uspon na najviši vrh Kula ( 1927m) iz pravca Nikšićke Župe je kraći, raznovrsniji i ugodniji.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.Oprema: duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.
(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).
Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(min2l), suvo voće, slatkiše.
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.
Polazak subota 7h ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu do 18h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.
Napomena:VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!
Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: četvrtak 19-20h, do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064.
Akontacija-5e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja. Troškove akcije možete sami izračunati prema troškovniku koji se nalazi na našoj stranici na sajtu i fejsbuku.
Vodič: Zoran S. Mirotić
O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA (KRIVIČNO JE ODGOVORNO).
Vaša obaveza je da poštujete uputstva i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.