Prenj – Zelena Glava, Vrelo Bune, Mostar  03 i 04 09 2016g. srednja ( rekreativna) tura

zelena glava

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Prenj je najljepša, najatraktivnija, ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini, nazivaju ga Bosanski Alpi. Smješten je u srcu dinarskih planina, u śevernom dijelu Hercegovine. Okružuju ga planinski masivi Veleža, Crvnja i Visočice prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar iz kojih vode markirani putevi do planinarskih objekata i vrhova. Na najviši vrh Zelenu glavu i Otiš penjemo se u sklopu tradicionalne manifestacije koju organizuje PSD Prenj Mostar.

Plan puta:

Subota  03 09 2016g polazak oko 5h. Obilazak Mostara i dolazak do Rujišta do 12h. Pješačenje i smještaj u pl domu na Bijelim vodama ( žene i đeca) i u šatorima( koje nam voze kamionom) oko doma, druženje i zajednička večera.

Neđelja 04 09 2016g u 7h  uspon na Prenj – Zelenu glavu ( 2155mnm) i Otiš ( 2098mnm).

Zadržavanje na vrhovima( 30min).

Ukupna visinska razlika 1050m, a dužina 22km, vrijeme uspona 2 30+3 30 h, povratka  4h. Dionica se prelazi u dva dana pa je potrebna minimalna do srednja kondiciona pripremljenost.

Teren: makadam, staza u šumi, trava-kamen,  u završnom dijelu nešto većeg nagiba.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Spavanje: žene i đeca u planinarskom domu( muškarci u šatoru).

Oprema: šator, vreća za spavanje, podmetač, hrana, voda, baterijska lampa, topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.

Na uspon duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2-3l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak subota u 05h, ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja do 22h.

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Ishrana iz ranca, večeru obezbjeđuje organizator .

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19 – 20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 10e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.

UČESNICI (STARIJI OD 15g) PLAĆAJU  KOTIZACIJU 5KM (TROŠKOVI  ZA VEČERU I PRIJEVOZ ŠATORA).  OSTALE TROŠKOVE AKCIJE SAMI IZRAČUNAJTE PREMA TROŠKOVNIKU KLUBA!

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA SKORO HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.