Prokletije Hridsko j. Bogićevica Dečanska pl. 11 11 2018g.neđelja 6 30h rekreativna srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Alpi Balkana su prvorazredna vizuelna i planinarska poslastica. Tu je sve neodoljivo da već prvi susret opčini za cio život. Bistre razigrane rijeke skakuću niz stiješnjene, ušuškane doline. Iz raznobojnih šumskih ogrtača ka nebu lelujaju zeleni tepisi ili ih cijepaju sivi krečnjački bodeži. Popeti se treba na njihove vrhove, iznad nadanja i mašte i sagledati sebe odozgo.

Travnate Dečanska planina, Bogićevica, Maja Rops u Plavsko-kosovskom dijelu, ispresijecane mnoštvom potočića i jezera, uokvirene  čarobnim četinarskim šumama raj su za opušteno planinarenje, a na 1987mnm u oazi blizu neba sjaji njihov smaragd Hridsko jezero, jedno od najljepših oka Crne Gore.

Put do Gusinja kroz kanjon Cijevne je posebna atrakcija.

Akcija ćemo izvesti u dvije grupe:

I grupa: Laganim hodom makadamskim putem kroz katun i stazom kroz šumu ide na Hridsko jezero, biser Prokletija ušuškan u prelijepoj šumi na 1987mnm. Rekreativna do laka tura Ukupna visinska razlika 400m, vrijeme uspona 2h           Teren: makadamski put, blagim padinama šuma, livade. Nema strmih ni opasnih mjesta.

II grupa: Uspon na Bogićevicu, Dečansku planinu-Ljogi i Prelš i Maja Rops. Srednja tura Ukupna visinska razlika 800m, vrijeme uspona 3h Teren: makadamski put, blagim padinama šuma, livade. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Postoji mogućnost da onaj ko ne želi ići na vrhove može šetati pored Plavskog jezera, Oka i Vodopada Skakavice, vodopada Grlje, Alipašinih izvora, Gusinja, Grebaje…

Teren: makadam, travnata šumska staza. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Srednja kondiciona pripremljenost za vrhove, minimalna za Hridsko jezero, a za rekreativni izlet nije potrebna.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema: Duboke planinarske cipele( mogu i jače patike) deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica) i par majica za preobuku na planini.

(Komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1-3l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak  neđelja 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, auto.

Napomena: vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 8e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.